Statief vogelkijkhut ‘De Zeearend’ officieel in gebruik genomen

Op woensdag 14 juni is het statief voor de telescoop in de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut ‘De Zeearend’ in de Oostvaardersplassen officieel in gebruik genomen. GOL Lelystad is blij met deze toevoeging aan de vogelkijkhut.

Al in 2014 had de werkgroep Toegankelijkheid het eerste contact met Staatsbosbeheer over het realiseren van een rolstoeltoegankelijke route in de Oostvaardersplassen. Op diezelfde route, die in 2016 in gebruik werd genomen, werd op 8 oktober 2021 de rolstoeltoegankelijke vogelkijkhut ‘De Zeearend’ officieel geopend door toenmalig wethouder Jack Schoone. Deze vogelkijkhut bestond daarvoor al, maar was nog niet toegankelijk voor mensen die gebruik maken van een rolstoel of een scootmobiel.

Ook ontbrak er nog een statief die het spotten van vogels ook voor hen mogelijk kon maken. Dit statief is op woensdag 14 juni, onder toeziend oog van wethouder Sjaak Kruis, gedeputeerde Harold Hofstra en gebiedsmanager Wouter Wubben en projectleider Jan van Dijk van Staatsbosbeheer, in gebruik genomen.

Gedeputeerde Hofstra: “Ik ben blij dat we als provincie, samen met Staatsbosbeheer en dankzij het Europese subsidieprogramma LEADER, hebben bijgedragen aan de nieuwe telescoop. Nationaal Park Nieuw Land is een vogelparadijs van wereldklasse. Voor de echte vogelaars onder ons is dit allang bekend, maar voor de gemiddelde bezoeker zonder verrekijker was dat nog niet altijd voelbaar. Met deze telescoop kan iedereen, met of zonder beperking, de vogels in dit bijzondere natuurgebied van dichtbij ervaren. Een aanrader voor iedereen die hier op bezoek komt!”

Wouter Wubben, gebiedsmanager van Staatsbosbeheer vult aan: “Staatsbosbeheer zet zich in voor natuurbeleving voor iedereen. Dat kon al tijdens onze excursies met ecokarren en buggy’s in het kerngebied. Daarnaast hebben we rolstoelvriendelijke paden in wandelgebied De Driehoek nabij het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Ik ben heel blij dat we nu op advies van en in samenwerking met het GOL deze telescoop van topkwaliteit kunnen toevoegen. Zo verbreden we de mogelijkheden om onze prachtige natuur te beleven.”

Foto: Staatsbosbeheer

 

 

 

Logo Stichting GOL, voor mensen met een beperking