Inventarisatierapportage Toegankelijkheid Kubus Lelystad overhandigd

Begin dit jaar kwam het GOL bij de Kubus met de vraag of zij deze locatie mochten inventariseren op het gebied van toegankelijkheid. Na akkoord van de Kubus, is de werkgroep Toegankelijkheid van het GOL hiermee aan de slag gegaan. Op woensdag 15 november presenteerde de werkgroep hun inventarisatierapportage over de toegankelijkheid van de Kubus. “De Kubus streeft ernaar een plek te zijn waar iedereen zich welkom voelt. Toegankelijkheid is niet alleen een doel, maar een onderdeel van onze missie om cultuur toegankelijk te maken voor alle bezoekers”, aldus Alex van Zijl, directeur van de Kubus.

Een pluim en verbeterpunten
Op een aantal vlakken komt de Kubus al goed uit de verf op het gebied van toegankelijkheid. Zo krijgen zij een pluim voor de gehandicaptenparkeerplaatsen, de helder contrasterende kleuren van de tussendeuren voor mensen met een visuele beperking, de breedte van de gangen en de lift.

Verbeterpunten zijn onder andere het toegankelijk maken van de bushalte voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel, het aanleggen van blindengeleidenlijnen voor mensen met een visuele beperking, de informatievoorziening op de deur en deurbel (ook) plaatsen op de hoogte voor mensen die gebruikmaken van een rolstoel of scootmobiel en een extra mindervalidetoilet en de bewegwijzering daarheen.

“Het GOL is zich ervan bewust dat een aantal aanpassingen niet direct oplosbaar zijn, maar hoopt dat het rapport wordt geraadpleegd zodra er verbouwingsplannen zijn en dat er in de financiën ruimte wordt gereserveerd voor deze aanpassingen”, vertelt Margriet Doorenspleet, voorzitter van de Werkgroep Toegankelijkheid van het GOL.

Toegankelijke culturele instellingen
Ook wethouder Rinze Broekema was aanwezig bij de presentatie en overhandiging van de inventarisatierapportage toegankelijkheid: “Het streven is dat iedereen met of zonder beperking zo goed mogelijk kan deelnemen aan de maatschappij. Ik vind dan ook het goed om te zien dat een culturele instelling als de Kubus hard werkt aan het nóg toegankelijker maken van het gebouw voor al onze inwoners.”

Begin dit jaar kwam het GOL, voor mensen met een beperking in Lelystad, bij de Kubus met de vraag of zij deze locatie mochten inventariseren op het gebied van toegankelijkheid. Na akkoord van de Kubus, is de werkgroep Toegankelijkheid van het GOL hiermee aan de slag gegaan. Op woensdag 15 november presenteerde de werkgroep Toegankelijkheid van het GOL hun inventarisatierapportage over de toegankelijkheid van de Kubus.