Internationale Dag van de Witte Stok

Afgelopen vrijdag [15 oktober] was de Internationale Dag van de Witte Stok. De Oogvereniging [Patiënten en belangenvereniging voor mensen met een oog aandoening]; lanceerde op deze dag een campagne rondom dit mobiliteitshulpmiddel met de Slogan “Wat je ook rijdt, stop altijd voor de witte stok”. De Witte stok is het mobiliteitshulpmiddel voor blinden en slechtzienden. De rode ringen zijn het waarschuwing signaal dat de witte stok een officieel stopteken is.

In 1931, negentig jaar geleden, is de eerste witte stok in Frankrijk in gebruik genomen. Eerst werd de stok gebruikt door militairen die in de eerste wereldoorlog  blind zijn geworden, zodat zij geen risico in het Parijse verkeer zouden oplopen. Ontleed aan de witte politie stok waarmee het verkeer werd geregeld, kregen Franse blinden voorrang.

In Nederland en België is de voorrang voor blinden en slechtzienden met een witte stok in de wet vastgelegd. stop je niet, wanneer de stok wordt uitgestoken, dan riskeer je een boete.

Het GOL [Stichting Georganiseerd Overleg Lelystad], organiseert ter gelegenheid een sportdag voor blinden en slechtzienden op 7 november a.s.