Samen zorgen we ervoor dat criminaliteit niet loont. Daarom staat september in het teken van de campagne Senioren en Veiligheid, waarin senioren concrete tips krijgen om te voorkomen dat ze slachtoffer worden en wat ze moeten doen als het wel gebeurt. Onder de slogan ‘Maak het oplichters niet te makkelijk’ besteden we gedurende vier weken aandacht aan verschillende vormen van criminaliteit: meekijken bij pinnen, babbeltrucs, hulpvraagfraude (via bijvoorbeeld WhatsApp) en phishing.

Slachtofferschap in Lelystad
Vorig jaar gaf 29% van alle Lelystedelingen aan slachtoffer te zijn geweest van één of meer delicten. Voor een groot deel gaat het om de zogenaamde traditionele delicten zoals fietsdiefstal, vandalisme, inbraak en autokraak. 18% was slachtoffer van cybercrime, zoals hacken, pesten of verkoopfraude via internet. Vorig jaar gaf 8% van alle senioren in Lelystad aan slachtoffer te zijn geweest van een delict. Hoewel ouderen dus niet vaker slachtoffer worden van strafbare feiten dan andere leeftijdsgroepen, vinden wij ieder slachtoffer een te veel. Daarnaast zien politie en de Fraudehelpdesk sinds de corona-crisis een verschuiving in de criminaliteit. Zo is het aantal slachtoffers van hulpvraagfraude (bijvoorbeeld via WhatsApp) fors toegenomen en worden babbeltrucs gebruikt waarbij criminelen ‘hulp’ aanbieden.

Meekijken bij pinnen
Let goed op als je pint. Regelmatig proberen criminelen over de schouder mee te kijken om te zien welke pincode iemand intoetst. Bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel of door vlak achter iemand te gaan staan bij een geldautomaat. Als ze je vervolgens ook je pinpas afhandig maken, bijvoorbeeld met behulp van een babbeltruc of door zakkenrollerij, halen ze zoveel mogelijk geld van je rekening.

Waar moet je op letten?

  • Scherm bij het intoetsen van je pincode de toetsen af met je hand of portemonnee
  • Staat iemand te dicht achter je, vraag dan om meer privacy
  • Laat je niet afleiden tijdens het pinnen

Daarnaast is het goed de daglimiet voor het pinnen met je pas te beperken. Betaalvereniging Nederland adviseert daarnaast om zoveel mogelijk contactloos te betalen. Dan hoeft u meestal geen pincode in te toetsen en kan deze ook niet worden afgekeken Veilig contactloos betalen zónder pincode is mogelijk bij bedragen tot en met 50 euro.
Ben je toch slachtoffer geworden?

  • Meld verlies of diefstal van je betaalpas onmiddellijk bij je bank en laat je pas blokkeren
  • Doe altijd aangifte bij de politie

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over veilig betalen op www.veiligbankieren.nl

Informatief filmpje