Activiteiten

GOL Ed Luza Prijs

Jaarlijks wordt de GOL Ed Luza Prijs uitgereikt aan een persoon of instelling die zich bijzonder inzet voor mensen met een beperking in Lelystad. Met een artikel in de Flevopost worden de inwoners van Lelystad uitgenodigd kandidaten voor te dragen.

De prijs is vernoemd naar Ed Luza, een vrijwilliger bij onze stichting die zich met hart en ziel heeft ingezet voor mensen met een beperking in Lelystad. Na zijn overlijden heeft het bestuur deze prijs in het leven geroepen. Door de samenwerking met de familie Luza kan de prijs ook de komende jaren weer worden toegekend. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje met bijbehorende oorkonde en wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst uit gereikt.

De afgelopen jaren hebben diverse personen en instellingen de Ed Luza Prijs in handen mogen nemen:

  • 2014 – Janny de Haas van Stichting Gerbera
  • 2015 – mw. Steltenpool bedrijfsleider van De Tuinen (tegenwoordig Holland & Barrett)
  • 2016 – Jan Lohmeijer en Ronald van Hulst van Judo Vereniging IJsselmeer
  • 2017 – Elske Warners van 2Move&More en Atletiek Vereniging Spirit
  • 2018 – Arjan Riezebos van Kids Soccer Skills School
  • 2019 – Martine Bomhof van Stichting Bram; een Stichting voor kinderen met ad(h)d en autisme en hun ouders / verzorgers
  • 2020 – Flevolandse Theatervereniging JTL (uitgereikt in 2021)
  • 2021 – Rob van der Veer van SV Batavia ’90
  • 2022 – Koen de Wit van Praktijkschool De Steiger

 

GOL Toegankelijkheids Certificaat

Bouwers, eigenaren en huurders kunnen een toegankelijkheidscontrole door leden van de werkgroep laten uitvoeren. Naar aanleiding hiervan, kan, wanneer een gebouw of locatie aan alle eisen voldoet, het ITS-symbool (Internationaal Toegankelijkheid Symbool) aanvragen. In Lelystad hebben een aantal gebouwen het ITS-symbool ontvangen, waaronder het Stadhuis van Lelystad, Praktijkschool De Steiger, GGD Lelystad, De Koploper, Atolplaza en het Agora Theater Lelystad.

 

Prokkelen

Een Prokkel is een prikkelende ontmoeting tussen iemand met een verstandelijke beperking en iemand zonder. Landelijk wordt er jaarlijks een Prokkelweek georganiseerd in de maand juni. Stichting GOL Lelystad organiseert tijdens deze week een “prikkelende ontmoeting” tussen cliënten van de Werfsjob en leerlingen van het Aeres VMBO. Dit is landelijk niet onopgemerkt gebleven met de toekenning in 2015 van een Zilveren Prokkel voor het maken van vier graffiti kunstwerken.

     

    Mystery Guest

    Ieder najaar gaan wij met een acteur naar een winkelcentrum in Lelystad om diverse winkeliers een bezoek te brengen. De acteur gaat als klant de winkel binnen en acteert dan een onzichtbare beperking. Dit kan zijn NAH (niet aangeboren hersenletsel) ADHD, autisme, e.d. Twee deskundigen observeren op gepaste afstand onopvallend hoe het personeel omgaat met de klant. Na afloop wordt er door die twee personen en de acteur met de medewerker(s) geëvalueerd hoe het is gegaan. Onze ervaring tot nu toe is dat dit erg wordt gewaardeerd door de medewerker(s). Wij krijgen altijd te horen dat we dit moeten blijven doen, dat het erg belangrijk is en de winkeliers en hun medewerker ervan leren.

     

    Voorlichting op scholen

    Doel van de voorlichting is bewustwording. Hoe is het om te moeten leven met een beperking? De voorlichting wordt gedaan door vrijwilligers met een beperking, een vrijwilliger met hulphond, een vrijwilliger met een blindengeleide hond en een vrijwilliger die rolstoel afhankelijk is. Deze laatste geeft ook een rolstoel clinic.

    Voor het voortgezet onderwijs is een eigen programma gemaakt. Dit bestaat uit 2 blokuren in het klaslokaal en een rolstoel clinic van 2 blokuren in de sporthal. Ook interviewen de leerlingen in groepjes van 5 vrijwilligers met verschillende beperkingen. Voor het basisonderwijs is het programma: 2 blokuren voorlichting door een vrijwilliger met hulphond en een vrijwilliger met blindengeleide hond en 2 blokuren met een vrijwilliger in rolstoel met rolstoel clinic.