Prokkelen

Prokkelen – Wat een goed initiatief! Ontmoeten, verbinden, aan het licht brengen van vooroordelen. Een van de activiteiten die mij dan ook opviel is het ‘verkopen van vooroordelen op de markt’, in Limburg. Geweldig! Haal ze naar voren, die vooroordelen. Spreek ze uit, maak mensen erop attent. Soms confronterend, maar altijd verhelderend. In een luchtige setting met ruimte voor humor.
Er zijn zoveel onbewuste aannames, niet alleen ten opzichte van mensen met een verstandelijke beperking, ook over mensen met een beperking in het algemeen of, nog breder, over mensen die zichtbaar ‘anders’ zijn. Wat helpt is bewustwording… en Prokkelen.
Zo is er een gekleurde officier van justitie die de rechtszaal binnen stapte waar hij zijn werk doet. Opeens klinkt er een formele, onbekende stem. Het is de nieuwe politierechter.
‘Zeg, wilt u de zaal verlaten’, zegt ze tegen hem. ‘Verdachten mogen nog niet binnenkomen, we beginnen straks pas met uw zaak.’
Vooroordeel: de boef is donker gekleurd. Daar valt nog veel te prokkelen.
Ik werd gevraagd door Ieder(in), landelijke koepel van belangenverenigingen voor mensen met een beperking, om mee te werken aan trainingen voor bedrijven over het aannemen van en werken met mensen met een beperking. Hard nodig om vooroordelen bespreekbaar te maken en informatie uit te wisselen. Ander mooi voorbeeld van een prokkel.
Binnenkort begin ik aan een proefplaatsing bij een nieuwe werkgever. Ik ben bemiddeld door bureau CTalents, dat zich specialiseert in het bemiddelen naar werk van mensen met een zintuiglijke beperking. ‘En dan is het tijd voor de inspiratiesessie’, zei een van de medewerkers tegen mij. ‘Eh, wat is dat,? ‘Tijdens zo’n sessie ontmoet je je directe collega’s en kun je ze over jezelf vertellen. In het bijzonder over je beperking. We sluiten af met een spel dat hen iets laat ervaren van hoe het is om niet te kunnen zien’. Oef, heftig, maar ook goed en eigenlijk ook een prokkel. Ik hoop dat we veel onbewuste en onuitgesproken vooroordelen boven tafel krijgen.