Sadika Arab, beleidsmedewerker gemeente Lelystad

Sadika Arab, beleidsmedewerker gemeente Lelystad


saika

Wat betekent werken en een baan hebben voor jou?

“Werken betekent zelfstandigheid, inkomen en onafhankelijkheid. Ik zie het als een uitdaging, deze uitdaging werkt voor mij motiverend.“

 

Welke kwaliteiten van jou hebben er voor gezorgd dat je de baan die je nu hebt kunnen behouden?
“Ik blijf dicht bij mijzelf, mijn vooropleiding past bij de functie, ik ben analytisch. Dit gecombineerd met doorzettingsvermogen zijn mijn kwaliteiten. Het hebben van een beperking maakt eigenlijk niet zo veel uit, het is maar hoe je ermee omgaat. Ik zie het niet als het hebben van een beperking maar meer iets dat bij mij hoort.”

 

Je hebt een beperking. Voor welke uitdagingen stelt dit jou , je werkgever en je collega’s?
“Ik vraag soms teveel van mijn lichaam, hierdoor krijg ik last van mijn schouders. Gelukkig krijg ik dan hulp van mijn collega’s indien nodig. De cultuur bij mijn werkgever is dusdanig dat dit ook kan, er is geen specifieke aanpassing aanwezig voor mij, wel werk ik 1 dag thuis om mijn schouders te ontzien.”

 

In hoeverre heb je te maken gekregen met vooroordelen ten aanzien van mensen met een beperking? Hoe ga jij zelf met deze vooroordelen om?
“Soms denken mensen dat ik minder kan, hun verwachtingspatroon van wat ik aan kan is lager dan dat ik aan daadwerkelijk aan kan. Dit interesseert mij niet, mensen die mij echt kennen weten beter, ik ga luchtig om met mijn beperking, uiteindelijk zien mensen dat ook zelf in”.

Wat zou er volgens jou gedaan kunnen worden om de kansen van mensen met een beperking op de arbeidsmarkt te vergroten?
“Bewustwording is een groot aandachtspunt, met oog voor het individu. Zoek samen met de Arbo en het UWV naar passende oplossingen. Aanpassingen is maatwerk, richt je op de persoon.”
Sadika wijst op de website validpeople.nl. “ Valid People is de eerste en enige vacaturebank voor mensen met hersens, ambitie en een fysieke handicap en/of chronische ziekte.”

 

Wat is jouw gouden tip voor Lelystadse werkgevers?
“Kijk goed naar de functie en wees hier open over. Mocht er een kandidaat zijn met een beperking maak de beperking bespreekbaar en vraag welke aanpassingen er nodig zijn om een functie te kunnen vervullen.”

 

Hoe werk jij aan je eigen ontwikkeling en wat hoop je over 3 jaar te hebben bereikt binnen jouw werk?
“Ik probeer continue te blijven leren in mijn huidige functie, ik ben altijd op zoek naar nieuwe dingen, over 3 jaar kijk ik of mijn huidige functie dan ook nog genoeg uitdaging biedt”